Diz Protezi
Diziniz artrit veya yaralanma nedeniyle ciddi şekilde hasar görmüşse, yürüme veya merdiven çıkma gibi basit aktiviteleri gerçekleştirmek zor olabilir. Otururken veya uanırken ağrı hissedilebilir.
İlaçlar, fizyoterapi ve steroid/hiyalüronik asit enjeksiyonları gibi cerrahi olmayan tedavilerin ağrıyı azaltmadığı veya artık yardımcı olmadığı durumlarda, total diz protezi ameliyatı düşünülebilir. Diz protezi ameliyatı (artroplasti), ağrıyı hafifletmek, bacak deformitesini düzeltmek ve normal aktivitelere devam etmeye yardımcı olmak için güvenli ve etkili bir işlemdir. Tüm yaşlarda total diz protezleri başarılı bir şekilde gerçekleştirilmiştir. Total diz protezi yapılan hastaların çoğu 50 ila 80 yaşlarında olmasına rağmen, ameliyat önerileri hastanın yaşına değil, ağrı ve sakatlığına dayanmaktadır. Bir diz replasmanının sizin için doğru olup olmadığını belirlerken, bir ortopedik cerrah dizinizin hareket açıklığını, stabilitesini ve gücünü değerlendirir.
Röntgen ışınları hasarın boyutunu belirlemeye yardımcı olur. Aşağıdaki durumlarda size diz protezi ameliyatı teklif edilebilir: Diz ekleminde şiddetli ağrı, şişlik ve sertlik varsa ve hareket kabiliyeti azaldıysa Kayda değer bir ağrı olmadan birkaç bloktan fazla yürümek zorsa veya baston veya yürüteç kullanmak gerekiyorsa Diz ağrınızın şiddeti günlükyaşam ve uyku kalitesini etkiliyorsa Alışveriş yapmak veya banyodan çıkmak gibi günlük görevler zor veya imkansızdır.
Diz deformitesi varsa Ağrı ve hareket eksikliği nedeniyle depresif hissediliyorsa Çalışmak veya sosyal hayat zorlaşıyorsa İŞLEMDEN ÖNCE Olabildiğince aktif kalınmalıdır..
Diz etrafındaki kasları güçlendirmek iyileşmeye yardımcı olacaktır. Mümkünse, ameliyattan önceki haftalarda ve aylarda yürüyüş ve yüzme gibi hafif egzersizler yapmaya devam edilmelidir. Hasta, yardımcı egzersizler verecek bir fizyoterapiste yönlendirilebilir. Diz protezi ameliyatı anestezi gerektirir. Hastanın giriş durumu ve tercihi, ekibin sizi bilinçsiz hale getiren genel anestezi mi yoksa sizi uyanık bırakan ancak belden aşağınızda ağrı hissettirmeyen omurilik anestezisi mi kullanılacağına karar vermesine yardımcı olur. Ameliyat sonrası enfeksiyonu önlemeye yardımcı olmak için işlem öncesinde, sırasında ve sonrasında hastaya damardan antibiyotik verilir. Ayrıca, uyuşturmak için dizin etrafına bir sinir bloğu da verilebilir. İşlemden sonra uyuşukluğun etkisi yavaş yavaş geçer. İşlem sonrası Süreç Nasıl İlerler? Bacak kaslarına kan akışını artıran ve şişlik ve kan pıhtılarını önlemeye yardımcı olan ayağı ve ayak bileğini hareket ettirmek teşvik edilecektir. Şişme ve pıhtılaşmaya karşı daha fazla koruma sağlamak için kan sulandırıcı ilaçlar alınır ve destek hortumu veya kompresyon bandajı/çorabı giyilebilir. Sık nefes egzersizleri yapılması ve aktivite seviyesini kademeli olarak artırılması istenecektir. İlk başta bir yürüteç veya koltuk değneği kullanılması gerekecek ve bir fizyoterapist hastaya gücüne yardımcı olacak egzersizler öğretecektir. Genellikle birkaç gün yatış gerektirebiir, ancak iyileşme süreleri değişebilir.
Çoğu insan ameliyattan yaklaşık 6 hafta sonra yürüme yardımcılarını kullanmayı bırakabilir ve 8 ila 10 hafta sonra araba kullanmaya başlayabilir. Taburcu olabildikten sonra, hastan evde dize bakma konusunda tavsiyelerde bulunur. Bir fizyoterapist yeni dizin nasıl çalıştırılacağını gösterecektir. Hastaneden ayrıldıktan sonra fizik tedaviye evde veya bir merkezde devam edilmesi gerekir. Egzersizlerinizi talimat verildiği gibi düzenli olarak yapılmalı ve en iyi iyileşme için, bakım ekibinizin yara bakımı, diyet ve egzersizle ilgili tüm talimatlarına uyulmalıdır. Gerçekçi Beklentiler Total diz protezi ameliyatı olup olmayacağına karar vermede önemli bir faktör, işlemin neyi yapıp yapamayacağını anlamaktır. Total diz protezi cerrahisi geçiren çoğu insan, diz ağrısında etkili bir azalma ve günlük ortak yaşam aktivitelerini gerçekleştirme yeteneğinde önemli bir ilerleme yaşar. Normal kullanım ve aktivite ile her diz protezi, plastik ara parçasından aşınmaya başlar. Aşırı aktivite veya kilo bu aşınmayı hızlandırabilir ve diz protezinin gevşemesine ve ağrılı hale gelmesine neden olabilir. Bu nedenle, çoğu cerrah, ameliyattan sonra hayatınızın geri kalanında koşma, koşma, atlama veya diğer yüksek etkili sporlar gibi yüksek etkili aktivitelere karşı tavsiyelerde bulunur. Toplam diz değişimini takiben gerçekleştirilen gerçekçi aktiviteler arasında sınırsız yürüyüş, yüzme, golf, sürüş, hafif yürüyüş, bisiklet, balo dansı ve diğer düşük etkili sporlar yer alır. Uygun aktivite modifikasyonu ile diz protezleri uzun yıllar kalabilir. Ameliyatın Olası Komplikasyonları Diz protezi ameliyatı sık yapılan bir operasyondur ve çoğu kişide komplikasyon görülmez. Ancak her operasyonda olduğu gibi faydaları olduğu kadar riskleri de vardır. Komplikasyonlar nadirdir, ancak aşağıdakileri içerebilir: Diz sertliği Yara yerinin enfeksiyon kapması Eklem replasmanının enfeksiyonu ve daha fazla ameliyat gerektirmesi Diz ekleminde beklenmedik kanama Diz eklemi çevresindeki bölgede bağ, arter veya sinir hasarı derin ven trombozu / derin toplardamar pıhtılaşması (dvt) Dizde kalıcı ağrı Operasyon sırasında veya sonrasında diz protezi etrafındaki kemikte kırık Bazı durumlarda, yeni diz eklemi tamamen stabil olmayabilir ve düzeltmek için daha fazla ameliyata ihtiyaç duyulabilir.