Diş Implantları
İmplant nedir?
İmplant eksik dişlerin tedavisinde kullanılan ve çene kemiğinin içine yerleştirilen titanyumdan yapılmış vidalardır. Bu vidaların üzerine diş protezi yerleştirilir. İmplant diş kök görevi görür ve doğal diş gibi rahatlıkla fonksiyonlarını yerine getirir.
Diş İmplantı Kimlere Uygulanır?
Çürük, kırık veya dişeti hastalığı gibi sebeplerden dolayı doğal dişlerini kaybetmiş hastaların diş eksikliklerini implant adı verilen doğal dişi en iyi taklit eden yapay kökler yerleştirerek tedavi edilmektedir. Tedavi yelpazesi tek tek diş eksikliğinden tüm dişlerini kaybetmiş hastaların tedavisini kapsayacak kadar geniştir. İmplant tedavisi, yüz ve çene gelişimini tamamlayan ve 18 yaşın üzerinde olan kişilere uygulanmaktadır. Tedavi öncesi, bireyin çene yapısının tedaviye uygunluğu, çekilen röntgenler ile tespit edilmektedir. Diş eksikliği olan kişiler fonksiyonel ve estetik açıdan sorun yaşamaktadırlar.
İmplantlar; dişlerini periodontal hastalık, çürük, travma ya da başka bir nedenle kaybetmiş kişilere uygulanmaktadır. Sağlıklı diş etleri ve çene kemiğinde implantları destekleyebilecek oranda kemik bulunan, iyi ağız bakımı yapan bireyler implant yapılabilir. Ancak bazı durumlarda kemik miktarı implant yerleşimi için yeterli olmaz.Kemik kaybı fazla olduğunda, ileri teknikler uygulanarak implant yerleştirilmesi için uygun altyapı sağlanarak implantlar yerleştirilebilir.
İmplant Tedavisi Nasıl Yapılır?
İmplant tedavisi için önce detaylı muayene ve röntgen gereklidir.İmplant tedavisinde hastaya lokal ya da genel anestezi verilerek uygulanır. Çene kemiklerinin ve dişlerin ölçüsü alınır. Daha önceden belirlenmiş olan kemik kalınlığı ve yüksekliğine uygun olarak implant için kemikte yer hazırlanarak yerleştirilir. İmplant uygulamasının ikinci aşamasında, implantın kemikle bütünleşmesi için kemiğin durumuna ve uygulanan çeneye göre belli bir süre beklendikten sonra üzeri kapalı olan implantın üzeri açılarak dişi taklit eden kısım yerleştirilir ve protez işlemlerine başlanır. Dental implantların yerleştirilmesi için iki seçenek vardır. Tek aşamalı işlemde implant yerleştirildikten sonra geçici başlık takılır. İki aşamalı işlemde ise dental implant takıldıktan sonra üzeri diş eti ile kapatılır ve iyileşmeye bırakılır.
Protez başlıklar daha sonra takılır. Her iki durumda da geçici bir köprü yerleştirilir ve alt çene için 3 ay, üst çene için 6 ay iyileşme süreci beklenir. Bazen dental implantların üzerine yeni yapılan dişler hemen takılabilir. Dental implantla hasta güvenle gülebilir ve yemek yiyebilir. Dar çene kemiğinde dayanıklılığı artırmak için zirkonyum implantlar kullanılır. Zirkonyum implantlar, titanyumdan yapılmış implantların direncini artırmak için yapılmıştır. Zirkonyum doğal diş rengine yakın beyazlıktadır ve ışığı yansıtır. Bu nedenle dayanıklılık yanında estetik açıdan da kullanışlıdır.