top of page

Astım

Astım Nedir?


Astım ciddi bir akciğer hastalığıdır. Astım hava yollarının daraldığı, şiştiği ve bazen mukusa sebep olan bir durumdur. Nefes almayı zorlaştırır ve öksürüğü tetikler. Astım hastaları pipetten nefes alır gibi hissettiklerini söyleyebilirler. Kesin tedavisi yoktur fakat yönetilebilir bir hastalıktır.


Astım belirtileri nelerdir?


 Nefes darlığı Hırıltı Göğüste darlık Öksürük krizleri Hırıltı krizleri Nefese bağlı uyku sorunları Göğüste acı Nefes verirken hırıltı Belirtiler sıklaşıyorsa ve nefes darlığı artırıyorsa astım ilerliyor olabilir. Aynı zamanda durumsal astım çeşitleri de vardır bunlar: Spora bağlı astım, alerji sebepli astım, mesleki astımdır.


Astıma Sebep Olan Faktörler Nelerdir?


Nedenleri kesin olarak bilinmemekle birlikte özellikle genetik, çevresel faktörler, kişinin tıbbi durumu, enfeksiyonlara bağlı olarak ortaya çıktığı düşünülmektedir. Çekirdek ailenizde astımı olan birisi var ise sizde de olma ihtimali muhtemeldir. 


Astımı Tetikleyen Faktörler Nelerdir?


Akciğerlerimizdeki hava yolları toza,kimyasallara, polenlere ve sigara dumanına karşı hassastır. Aynı şekilde grip ve nezleye de. Bunlar astımı etkiler. Ciğerlerin kalın mukusla dolup hava yollarını tıkaması, astarların şişmesi ve havanın geçmesi için daha az yol kalması, hava yollarını saran kasların büyümesi ve sıkışmasıyla hava yollarını sıkıp küçültmesi nefes almayı zorlaştırır. Nefes darlığı hızla artıyorsa, az fiziksel aktivite ile nefes darlığı oluyorsa, inhaler kullanmak ile geçmiyorsa acil tedavi görünüz.


Astım Tedavisinde Uygulanan Yöntemler Nelerdir?


Astım genetik geçişli olduğu için erken tanı ve iyi bir tedavi uygulanarak kontrol altına alınabilmektedir. Tedavide en etkili yöntem hastaya hastalığı hususunda net bilgilendirme yapılması, hasta-hekim diyalogunun gelişmiş olmasıdır. Tedavinin başarısı hastaya normal yaşamının kalitesi bozulmadan ilaç desteği sağlandığında kendini belli etmektedir. Tedavi yaşam boyu sürebilir. Tedavide en etkili yol hastanın duyarlı olduğu alerjenlerden kendini sakınmasıdır. Tedavinin ikinci basamağı olan ilaçlar; solunum yolu ile alınan, sprey veya toz halinde tercih edilmelidir. Astım tedavisinde ilaçlar kontrol eden ve rahatlatan ilaçlar olmak üzere ikiye ayrılır. İlaçların kullanım süresi ve hangi hastaya uygulanacağı mutlaka hekim tarafından belirlenmelidir.

BİLGİ ve RANDEVU İÇİN NUMARANIZI BIRAKABİLİR veya UZMANLARIMIZA SORU SORABİLİRSİNİZ

Dosya Yükle

FİYAT BİLGİSİ ve RANDEVU İÇİN NUMARANIZI BIRAKABİLİR  UZMANLARIMIZA SORU SORABİLİRSİNİZ

Dosya Yükle
bottom of page
WhatsApp Entegrasyonu