Anestezi Genel
Anestezi Nedir Anestezi, ameliyat veya diğer çeşitli tıbbi girişimler sırasında hastanın ağrı duymasını engellemek için anestezi ve reanimasyon uzmanı ile anestezi teknikeri ve teknisyenlerinden oluşan bir ekip ile hasta konforunu ve güvenliğini artırmak için gerçekleştirilen uygulamaları ifade eder.
Kelime anlamı hissizliktir. Anestezi profesyonelleri bu hissizlik durumunu ortaya çıkarırken; bu durumun pek çok sonucuyla karşılaşır ve bu sonuçların kontrolünü sağlamaya çalışır. İnsan vücudu bir denge içerisinde faaliyetlerinin devam ettiği bir makine gibidir. Bu makinenin belli faaliyetlerin sonlandırılıp, yeniden çalıştırılması aslında anestezi mekanizmasını bir nebze açıklayabilir. Anestezik etkili ilaçlar olmadan cerrahi girişimler uygulanamaz. Anestezinin çalışma mantığı merkezi ve periferik sinir sistemi üzerinde baskılayıcı etki oluşturmasından gelir. Sinir sistemi beyin, periferik ve omurilik sinir yapılarından meydana gelir. Beyinden çıkan ve beyne dönen mesajlar, vücuda dağılan sinir ağı ile taşınır. Anestezi uygulamasında, bu iletişim sisteminin normal çalışmasının önüne geçilerek, ağrı uyarılarının beyne iletilmesi engellenir. Anestezi ve cerrahi işlem hayati fonksiyonlarda hızlı değişikliklere neden olabilir. Bu nedenle anestezist, her türlü uygulama esnasında anestezi ekipman ve cihazlarını kullanarak hastaların fizyolojik değişkenlerini izler. Günümüzdeki teknolojik imkanlara rağmen halen anestezistin gözlemi monitörizasyonun temelini oluşturmaktadır. Anestezide Hasta Pozisyonları ve Sistemik Etkileri Anestezide cerrahi işlem için farklı hasta pozisyonları, pek çok sistemik etkiye sahiptir.Farklı pozisyonlar, pek çok değişik amaçla uygulanabilmektedir. Bir hastaya pozisyon verilmesini gerektiren olası durumlar ise; Uygulanan Cerrahi İşlem: Hastaya, cerrahi işlemin en uygun şekilde uygulanmasını mümkün kılan pozisyonun verilmesi gerekir. Örneğin lomber disk hernisi (bel fıtığı) nedeniyle ameliyat edilecek bir hasta için yüz üstü pozisyon gerekir. Komplikasyonların Önlenmesi: Pozisyonların özel sistemik etkileri, komplikasyonların önlenmesi noktasında yararlı olabilir. Örneğin yüksek tansiyonu olan bir hastanın başının kalp seviyesinin üstünde olmasını sağlamak ve kafa içi basıncının artışını önlemek için, yarı oturur pozisyon verilebilir. Bölgesel Anestezi Uygulaması: Özellikle spinal ya da epidural anestezi uygulamasında, işlemin kolaylıkla gerçekleştirilebilmesi için hastaya uygun bir pozisyon verilmesi gerekir. Bir hasta için en uygun pozisyon ; Solunum sistemi ve dolaşım sistemi üzerindeki etkileri en az olan pozisyondur. Sinir ve vücut yaralanmalarına neden olmayacak pozisyondur. Tüm çıkıntılı bölgelerin, yumuşak desteklerle korunduğu ve basıncın engellendiği pozisyondur. Kulak, göz, burun gibi organlara kontrolsüz basının olmadığı pozisyondur.
Anestezi Çeşitleri Nelerdir?
Hastaya hangi anestezi türünün uygulanacağı operasyonun türüne, kişinin genel sağlık durumu , işlemin uzunluğu ve uygulanacak işlemin çeşidi göz önünde bulundurularak karar verilir. Uygulanma şekline bağlı olarak ayrıldığı birçok farklı alt türleri mevcuttur. Bunların içerisinde klinik ortamda yoğun şekilde kullanılan yöntemler; genel, rejyonel(bölgesel) ve lokal anestezi olarak 3 farklı şekilde yapılabilir. Bunun yanında sedoanaljezi (sedasyon+analjezi) altında operasyonların uygulanabilmesi de mümkündür.