top of page

Alzheimer

Alzheimer hastalığı, bellekte ve öğrenme, konuşma akıl yürütme, yargılama, iletişim ve günlük yaşam etkinliklerini sürdürme yetilerinde kademeli olarak yıkıma ve davranışlarda değişikliklere yol açan ilerleyici bir beyin hastalığıdır. Alzheimer hastalığı halk arasında ‘bunama’ diye adlandırılan demansın en sık nedenidir. Alzheimer hastalığı, toplumun bütün gruplarını etkiler ve sosyal sınıf, cinsiyet, etnik grup ya da coğrafi bölge ile bir ilgisi bulunmamaktadır.


Ayrıca, Alzheimer hastalığı yaşlılar arasında daha sıklıkla görülmekle birlikte genç insanlar da bu hastalıktan etkilenebilmektedir. Alzheimer hastalığı günümüzde milyonlarca kişiyi etkilemektedir. Alzheimer hastalığının yaşlanmanın normal bir sonucu olmadığının bilinmesi çok önemlidir. Çünkü hastalığı ortadan kaldıran bir tedavi olmamakla birlikte, hastalığın belirtilerini azaltabilen ve hastanın yaşam kalitesini iyileştirebilen tedaviler bulunmaktadır.


Alzheimer Hastalığına Neler Sebep Olur?


Günümüzde Alzheimer hastalığının sebepleri bilinmemektedir. Ancak, Alzheimer hastalığına sebebiyet vermeyen hususlar bellidir. Alzheimer hastalığı; Damar sertleşmesi yüzünden ortaya çıkmaz. Beyin normalden az ya da fazla kullanılması yüzünden ortaya çıkmaz. Enfeksiyon sonucu oluşmaz.


Yaşlılık yüzünden oluşmaz, yaşlanma sürecinin doğal bir parçası değildir. Alüminyum ya da diğer metallere maruz kalınması yüzünden gelişmez. Alzheimer’ın kesin sebepleri bilinmiyor fakat beslenme yetersizliklerden kaynaklı olabilir. Mesela Alzheimer hastalarının vücutlarında B12 ve çinko seviyesinin düşük olduğu tespit edilmiştir. B vitaminleri zihinsel fonksiyonlar için önemli fakat işlenmiş gıdalar açısından fakirdir.


Alzheimer hastalarında ayrıca, karotenoid, A ve E vitaminleri de düşük seviyededir. Bu maddeler antioksidan özelliğe sahip ve serbest radikallerin beyin hücrelerinde hasara neden olmasını engelliyor. Alzheimer Belirtileri Nelerdir ? Bellek kaybı: Yakın geçmişteki bilgileri ve olayları unutmak demansın (halk arasında bunama olarak adlandırılır) en sık karşılaşılan sebebi olan Alzheimer hastalığının en önemli bulgularından birisidir.


Hasta giderek daha sık unutmaya başlar ve daha sonra bunları hatırlayamaz. Günlük yaşam işlevlerini yerine getirmede güçlük çekme:Hastalar çoğunlukla günlük işlerini planlamada ve tamamlamada zorluk çekerler. Yemek pişirme, telefonla konuşmaya ya da giysi seçme gibi belirli basamakları olan işlerde giderek sorunlar yaşamaya başlarlar. Konuşma güçlükleri: Alzheimer hastaları kelime bulmakta zorluk çekebilirler, konuşurken takılabilirler, kelişmeler yerine tanımlar kullanabilirler, örneğin diş fırçasının adını hatırlayamayıp, yerine ‘’ağzım için kullandığım şey ‘’ diyebilirler. Bunun sonucunda söylediklerini ya da yazdıklarını anlamak güçleşir.


Zamanı ve mekanları karıştırma: Alzheimer hastaları günü, ayı, mevsimi karıştırabilir, evinin çevresi gibi bildik tanıdık yerlerde kaybolabilir, nerede olduğunu unutabilir veya orada ne işi olduğunu hatırlamayabilirler. Değerlendirme ve karar vermede güçlük çekme: Alzheimer hastaları uygunsuz şekilde giyinebilirler, örneğin, sıcak bir havada kat kat elbise giyme ya da soğukta ince bir kıyafetle dolaşma gibi. Soyut düşünme becerisinde güçlük çekme : Alzheimer hastaları karmaşık zihinsel işleri gerçekleştirirken olağandışı güçlükler yaşayabilirler. Eşyaları yanlış yerlere koyma: Alzheimer hastaları eşyaları olağan dışı yerlere koyabilir: örneğin, ütüyü buzdolabına ya da saatini şeker kavanozuna gibi. Ayrıca, sıklıkla da eşyalarını koydukları yeri unuturlar. Ruh hali ya da davranış değişiklikleri: Alzheimer hastalarının ruh halleri, görünürde geçerli bir neden yokken ani değişimler gösterebilir, örneğin aniden ve orantısız bir şekilde sinirlenebilirler, çabuk ağlama ya da içine kapanma, hayaller ya da yanlış algılamalar görülebilir.


Kişilik değişiklikleri: Hastaların kişiliklerinde çarpıcı değişiklikler ortaya çıkabilir, aşırı derecede kuşkucu, korkak ya da bir aile bireyine bağımlı hale gelebilirler. Sorumluluktan kaçınma: Alzheimer hastaları çok pasif hale gelebilir, televizyonun karşısında saatlerce oturabilir, fazla uyuyabilir ya da olağan işlerini yapmak istemez hale gelebilirler. Bireyin kendisi ya da yakınları tarafından bu 10 belirtiden bir veya birkaçı fark edildiğinde, zaman geçirmeden bir nörolog veya psikiyatriste başvurulması, hastalığın erken tanısı açısından önemlidir.


Alzheimer Hastalığı Kimlerde, Ne Kadar Sıklıkla Görülür?


Alzheimer, sıklıkla 65 yaşın üzerindeki kişilerde görülür. Hem kadın hem de erkekte görülen bu hastalığın, kadınlarda biraz daha fazla görüldüğü saptanmıştır. Yapılan araştırmalar, 65 yaşın üstündeki, ortalama her 15 kişiden birinde bu hastalığın görüldüğünü ortaya koymuştur. 80-85 yaşın üzerindeki, her iki kişiden birinde Alzheimer görülmektedir. Dünyada 20 milyondan fazla Alzheimer hastası vardır. Bu hastaların yaklaşık 300 bini ülkemizdedir. Bu hastaların sayısı, gün geçtikçe artmaktadır. Çünkü dünyada insan ömrü uzamakta ve yaşlı insan sayısı artmaktadır.


Alzheimer Hastalığı Tanısı Nasıl Konur?


Belirtilerden bazıları sizde varsa bir psikolog ya da sinir hastalıkları uzmanına başvurmanız gerekir. Çekilen beyin filmi, yapılan kan tahlilleri ve laboratuar tetkikleri ile Alzheimer hastalığı diğer hastalıklardan ayırt edilmeye çalışılır. Çünkü her unutkanlık, bu hastalığın belirtisi değildir. Bu şekilde hastalığın kesin tanısı konur.


Alzheimer Hastalığı Tedavisi Nedir?


Hastalığın kesin tedavisi yoktur. Yani yapılan tedaviyle, hastalık tamamen ortadan kaldırılamaz. Öncelikle şunun bilinmesi gerekir; bu hastalığın tedavisinde erken tanı çok önemlidir. Yapılan tedaviyle, hastalığın ilerlemesi yavaşlatılır ve hastalığın semptomları azaltılır. Amaç, hastanın yaşam kalitesini arttırmaktır. Ayrıca, ortaya çıkan psikolojik problemlerle başa çıkabilmek için de çeşitli ilaçlar kullanılır. Fakat bu ilaçlar doktor kontrolünde alınmazsa daha kötü sorunlara yol açabilir.

BİLGİ ve RANDEVU İÇİN NUMARANIZI BIRAKABİLİR veya UZMANLARIMIZA SORU SORABİLİRSİNİZ

Dosya Yükle

RANDEVU Ve FİYAT BİLGİSİ İÇİN NUMARANIZI BIRAKABİLİR  UZMANLARIMIZA SORU SORABİLİRSİNİZ

Dosya Yükle
bottom of page
WhatsApp Entegrasyonu