Açık Kalp Ameliyatı Olan Hastaların Taburculuk Sonrasında Sık Sorulan Sorular
AÇIK KALP AMELİYATI OLAN HASTALARIN TABURCULUK SONRASINDA SIK SORULAN SORULAR
İlk poliklinik kontrolün ne zaman gerçekleşecek? Herhangi bir sorununuz olmasa bile, doktorunuz ilk poliklinik kontrolü için taburculuk sonrası 10 gün içerisinde çağıracaktır. Sonraki poliklinik kontrolleriniz ameliyatı takiben 1. ve 2. ay dolduktan sonra olacaktır. Varfarin sodyum içeren ilaçlar (Warfmadin, Coumadin vb) kullanan hastalarda sık aralıklarla INR takibi gerekeceği için, bu hastaların poliklinik kontrol aralıkları farklıdır. İlaçlarımı nasıl ve ne kadar süre kullanacağım? Kullanmakta olduğunuz ilaçlarınız genel olarak iki gruba ayrılabilir. Bu ilaçların bir kısmı (antibiyotikler, ağrı kesiciler, mide koruyucular vb) aksi belirtilmedikçe, taburculuk sonrasında bir süre kullanıp kesilecek, diğer ilaçlar ise (kan sulandırıcı ilaçlar, kolesterol, tansiyon ve şeker ilaçları, kalp hızını düzenleyen ilaçlar vb.) uzun süre kullanılacaktır. Bu ilaçlar, doktorunuz tarafından aksi belirtilmedikçe, bittikçe tekrar reçete ettirilmelidir. Kullanmakta olduğunuz tüm ilaçları kutuları ile beraber poliklinik kontrolünüze gelirken yanınızda getirmeniz uygun olacaktır. Varfarin sodyum içeren ilaçlar (Warfmadin, Coumadin vb) kullanan hastalarımızın poliklinik kontrolüne gelirken INR takip çizelgelerini yanlarında getirmeleri uygun olacaktır.
Göğüs kemiğime (iman tahtası) nasıl dikkat etmeliyim?
Ameliyatı takiben İlk 1,5 ay boyunca göğüs kemiğiniz henüz yeterince kuvvetli kaynamamış olacağı için, araç kullanmamanız ve aracın arka koltuğuna oturmanız daha uygun olacaktır. Olası bir kaza durumunda göğsünüze alacağınız darbeler hayati tehlikeye neden olabilir. İlk 1,5 ay sırtüstü yatmanız gerekmektedir. Yatarken sağa veya sola dönmek göğüs kemiğinizin düzgün şekilde kaynamasına engel olabilir. Göğüs kemiğinin kaynama sorunları yara yerinde enfeksiyona neden olabilir ve bu durum yeniden ameliyat olmanızı gerektirebilir. Oturur pozisyonda uyumanıza gerek yoktur, tek yastıkla dahi yatabilirsiniz. Yataktan kalkarken aceleci olmamak, size hastanede öğretildiği şekilde doğrulmak ve mümkün ise bir yakınınızdan yardım istemek daha uygun olacaktır. İlk 1,5 ay kollarınızı baş hizasının üzerine kaldırmayınız, ağır torba ve paket taşımanız veya yüksekten uzanıp bir şey almanız ya da yere eğilip bir şey almanız sakıncalıdır. Bu süre boyunca namazlarınızı oturarak kılmanız daha uygun olacaktır. Göğüs kemiğinde açılmanın en sık nedenleri ani gelen hapşırık ve uzun süren öksürme nöbetleridir. Bu durumlarda mutlaka iki eliniz ile göğüs kemiğinizin üzerine kuvvetli şekilde bastırarak göğüs kemiğinizi güvence altına almayı ihmal etmeyiniz. Uzun süren kuru veya balgamlı öksürüğünüz varsa poliklinik kontrolünüzü beklemeden hastaneye başvurunuz. Taburculuk sonrası erken dönemde, öksürürken veya hareket ederken göğüs kemiğinde çok hafif oynama hissetmek normaldir ancak göğüs kemiğinizin fazla oynadığını düşünüyorsanız poliklinik kontrolünü beklemeden hastaneye başvurunuz.
Ne kadar süre ile cinsel aktiviteden kaçınmalıyım?
Ameliyatı takiben ilk 6-8 hafta boyunca cinsel aktiviteden uzak durmanız önerilmektedir. Bu süre göğüs kemiğinizin iyice kaynaması için gereken süredir.
YARA YERLERİNE PANSUMAN YAPMALI MIYIM?
Aksi belirtilmediği sürece, taburculuk sonrasında yara yerlerinize pansuman yapmanıza gerek yoktur, ancak : Yaralarınız tamamen iyileşene kadar, banyoyu takiben yara yerlerinizi temiz bir tülbent ile kurulayıp sonrasında pansuman yapmanız uygun olacaktır. Özellikle kilo sorunu olan bayan hastalarda, göğüs kemiğinin alt ucundaki ve her iki meme altındaki dren yerlerinin kuru tutulması gerekmektedir. Yara yerinin ıslak, terli kalması yara dokusunda yumuşamaya ve sonrasında yarada açılmaya neden olabilir. Bu durumda memelerin altı desteklenmeli ve yara yerleri tamamen iyileşene kadar pansuman yaparak üzerlerinin kapalı tutulması uygun olacaktır. Göğüs kemiğinizin üzerindeki yara yerinde kızarıklık, ısı artışı, şişme veya akıntı gelişirse yaranıza pansuman yapın, üzerini kapatın ve poliklinik kontrolünü beklemeden hastaneye başvurunuz.
Ne zaman banyo yapabilirim, nelere dikkat etmem gerekiyor?
Aksi belirtilmedikçe, taburcu olduktan bir gün sonra banyo yapabilirsiniz. Banyo yaparken aşırı sıcak veya soğuk sukullanmayınız. İlk bir ay boyunca banyo yaparken size birisinin refakat etmesi uygun olacaktır. Yara yerlerinin üzerinden sabunlu su akmasında sakıncası yoktur ancak yara yerleri tamamen iyileşene kadar kese yada lif uygulanmamalıdır. Aksi taktirde yara yerinde açılmaya ve enfeksiyona neden olabilir.
Beslenme ile ilgili kısıtlama var mıdır?
Aksi belitilmedikçe ameliyatı takiben ilk 2 ay nekahat dönemi olduğu için herhangi bir besin kısıtlaması yoktur. Protein yönünden zengin gıdalarla beslenilmesi iyileşme sürenizi kısaltacaktır. Hipertansiyon hastalarında tuz tüketimi minimuma indirilmeli ve yakın tansiyon takibine devam edilmelidir. Şeker hastalığına sahip hastalarda yakın kan şekeri takibi yapılmalı ve bu konudaki diyet kısıtlamalarına mutlak surette uyulmalıdır. Kan şekeri düzeyinin yüksek seyretmesi yara yerlerinde enfeksiyona ve iyileşmede gecikmelere neden olabilir. Takip eden diyet önerileri ile ilgili ayrıntılar Beslenme ve Diyetetik Bölümümüzden edinilebilir.