✅ Tüp Mide Ameliyatı Fiyatı 2024, Mide Küçültme Ameliyatı Olanlar, Mide Küçültme Ameliyatı Kaç Saat Sürer, Muğla, İzmir Tüp Mide Ameliyatı Fiyatı, Aydın Tüp Mide Ameliyatı, Denizli Tüp Mide Ameliyatı
Şizofreni
Şizofreni, insanların gerçeği anormal şekilde yorumladığı ciddi bir ruhsal bozukluktur. Şizofreni bir tür psikoz olarak tanımlanır.
Şizofreni Belirtileri Nelerdir?
Gerçek dışı düşünceler ve inanışlar,görsel-işitsel halüsinasyonlar, anlamsız davranışlar ve konuşmalar, etkili iletişimin bozulması olarak gösterilir. Şizofreni düşünce, davranış ve duygularla ilgili bir dizi sorunlar barındırır. Belirti ve semptomlar değişebilir. Ancak genellikle sanrılar, halüsinasyonlar veya dezorganize (düzensiz) konuşmayı içerir ve işlev bozukluğunu yansıtmaktadır. Şizofreni belirtileri şu şekilde açıklanabilir: Sanrılar: Gerçeğe dayanmayan yanlış inançlardır. Örneğin kişide; zarar gördüğü veya taciz edildiği, belirli hareketler veya yorumların kendisine yönelik olduğu, olağanüstü bir yetenek ya da şöhreti olduğu, başka birisinin kendisine aşık olduğu gibi düşünceler olabilir. Sanrılar şizofreni hastalarının çoğunda görülür. Halüsinasyonlar: Genellikle var olmayan şeyleri görmeyi veya duymayı içerir. Halüsinasyonlar herhangi bir duyuda olabilir ancak sesler duymak en yaygın halüsinasyondur. Düzensiz düşünme (konuşma): İletişim bozulabilir ve sorulara verilen cevaplar kısmen veya tamamen ilgisiz olabilir. Konuşma bazen kelime salatası olarak bilinen, anlaşılamayan anlamsız kelimeleri bir araya getirmeyi içerebilir. Son Derece Düzensiz veya Anormal Motor Davranış: Davranış bir hedefe odaklanmaz. Bu nedenle görevleri yerine getirmek zordur. Davranış, talimatlara direnç, uygunsuz veya tuhaf duruş ya da gereksiz ve aşırı hareket içerebilir. Negatif belirtiler: İşlev görme yeteneğinin azalması ya da olmaması anlamına gelir. Örneğin, kişi kişisel hijyenini ihmal edebilir veya duygudan yoksun görünebilir (göz teması kurmaz, yüz ifadelerini değiştirmez veya monoton konuşur). Ayrıca, kişi günlük aktivitelere olan ilgisini kaybedebilir, sosyal olarak geri çekilebilir veya zevk alma yeteneğinden yoksun olabilir.
Şizofreni Nasıl Tedavi Edilir?
Şizofreni, uzun süre tedavi gerektiren bir ruhsal bozukluktur. İlaç Tedavisi: Şizofreni hastalığının tedavisinde öncelikli olarak ilaç tedavisi yer alır. Bir psikiyatrist takibinde uzun süreli ve düzenli bir tedavi planı oluşturulur. İlaç tedavisi ile hastalığın belirtilerini azaltmak ve belirtilerin ağırlaştığı dönemlerin görülme olasılığını düşürmek hedeflenir. Bu süreçte hastanın tedaviye uyum göstermesi, süreç ile ilgili doktorunu bilgilendirmesi çok önemlidir. Bu iş birliği ile hastanın ilaç tedavisi, sürecine göre yeniden düzenlenmektedir. Hastalığın tedavisinde antipsikotik ilaçlar kullanılır. Antipsikotikler şizofreninin açık psikoz belirtilerini çok büyük ölçüde, negatif belirtilerini de oldukça azaltır. İlaçlar şizofreni tedavisinin temel taşıdır. İlaçlarla tedavinin amacı, belirti ve semptomları mümkün olan en düşük dozda etkin bir şekilde yönetmektir. Psikiyatrist, istenen sonuca ulaşmak için zaman içinde farklı ilaçlar, farklı dozlar veya kombinasyonlar deneyebilir. Antidepresanlar veya anti-anksiyete ilaçları gibi diğer ilaçlar da yardımcı olabilir. Semptomlarda bir iyileşme fark edilmesi birkaç hafta sürebilir. Psikososyal destek: Şizofrenide başlangıç döneminde ilaç tedavisine devam etmenin yanı sıra psikolojik ve sosyal müdahaleler de önemlidir. Psikososyal destek şunları içerebilir: Bireysel terapi: Psikoterapi düşünce kalıplarını normalleştirmeye yardımcı olabilir. Ayrıca, stresle başa çıkmayı öğrenmek ve nüksün erken uyarı işaretlerini tespit etmek şizofreni hastalarının hastalıklarını yönetmelerine yardımcı olabilir. Sosyal beceri eğitimi: İletişimi ve sosyal etkileşimleri, günlük aktivitelere katılma yeteneğini geliştirmeye odaklanır. Aile Terapisi: Şizofreniyle mücadele eden ailelere destek ve eğitim sağlar. Mesleki rehabilitasyon: Şizofreni hastalarının iş bulmasına ve işine devam edebilmesine yardımcı olmaya odaklanır. Şizofreni tedaviden çok fayda gören bir klinik sendromdur. Tedavi ile hasta ve hasta yakınlarının yaşamlarında çok yüz güldürücü değişiklikler gözlenmektedir.