top of page

Çocukluk Çağında Beslenme

Sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme her yaş döneminde olduğu gibi çocukluk çağı döneminde de büyük önem taşımaktadır. Çocukların beslenmesindeki temel amaç, sağlıklı büyüme ve gelişmeyi yani fiziksel ve zihinsel değişim süreçlerini sağlamaktır.


Böylece çocuğun boy,kilo gibi büyüme değerleri beklenenin düzeyinde artar.hızlı büyüme ve gelişme nedeni ile okul öncesi çocukların pek çok besin öğesine olan ihtiyacın hayatın diğer dönemlerine oranla daha fazladır. Çocukluk çağında kazanılan beslenme alışkanlıkları ilerideki dönemde daha sağlıklı yaşam için zemin hazırlar. Bazı yapılan çalışmalarda yetişkinlik döneminde çıkan diyabet, kardiyovasküler hastalıklar, insülin direnci, diyabet gibi bir sürü hastalık çocukluk dönemindeki beslenmeyle ilişkili olduğunu göstermektedir. Çocuklarımıza tek bir besin veya öğün değil tüm besin gruplarını belirli ölçülerde tüketmesi gerektiğini öğretmeliyiz. Çocukları besinlerin seçimi ve yemek hazırlama sürecine dahil ederek sağlıklı beslenmeye bir başlangıç yapabiliriz.


Büyüme sürecinde oldukları için vücutlarının proteine ihtiyaçları vardır bunun için beslenmelerinde yumurta, kırmızı, beyaz ete, süt ve süt ürünlerine günde 3-4 porsiyon olacak şekilde tüketmelerini sağlamalıyız. Genellikle çocuklarda demir, kalsiyum, a vitamini, c vitamini eksiktir. O yüzden beslenmenin yanında doktorunuza danışarak vitamin-mineral takviyeleri kullanabilirsiniz. 3 ana öğün 3 ara öğün olacak şekilde öğünlerini planlayabilirsiniz. Okula giderken ara öğünde tüketebileceği sağlıklı atıştırmalıklardan( kuruyemiş-kuru meyve ve taze meyvelerden çantasına koyabilirsiniz. Omega 3 alımını sağlamak için haftada 2 kere balık, her gün 2 tane ceviz tüketimi ve koyu yeşil yapraklı sebzelere yer vermeliyiz. Yağlar en önemli enerji kaynağıdır. Ve beyin gelişimi için önemlidir. Bu yüzden sağlıklı yağ çeşitlerinden günlük olarak tüketilmesi sağlanmalıdır. Doymuş yağ içeriği yüksek besinlerden uzak durulmalıdır. Çocukluk beslenmesinde karbonhidratın büyük çoğunluğu şeker, gofret, çikolata, asitli içecekler, hazır meyve suları gibi sağlıksız besinlerden oluşmaktadır. Bunların yerine meyve, bal, pekmezden doğal şeker alınmalıdır. Fındık, ceviz, badem gibi kuruyemişler ile zeytinyağı, tereyağı gibi sağlıklı yağlar tüketilmelidir. Çocukların porsiyon büyüklükleri yetişkinler kadar olmak zorunda değildir.


Bu yüzden çocuğunuzun sizin kadar yemesini beklemeyin. Çocukların sağlıklı bir büyüme ve gelişme süreci yaşamaları için günde ortalama 60 dakikalık fiziksel aktiviteler gerçekleştirmelerini sağlamalıyız. Sağlıklı davranışlardan bir tanesi daha su tüketimidir. Özellikle fiziksel olarak aktif oldukları zamanlarda çocuğunuzun yeterince sıvı tükettiğinden emin olmanız çok önemlidir.

BİLGİ ve RANDEVU İÇİN NUMARANIZI BIRAKABİLİR veya UZMANLARIMIZA SORU SORABİLİRSİNİZ

Dosya Yükle

FİYAT BİLGİSİ ve RANDEVU İÇİN NUMARANIZI BIRAKABİLİR  UZMANLARIMIZA SORU SORABİLİRSİNİZ

Dosya Yükle
bottom of page
WhatsApp Entegrasyonu