top of page

Çocuklarda Solunum Yolları Enfeksyionu

Çocuklarda solunum yolu enfeksiyonlarının özellikle okul ve kreş dönemindeki çocuklar için oldukça sık rastlanan bir rahatsızlıktır. Solunum yolları enfeksiyonlarında bulaşıcılıktan korunmak için maske takılması, ellerin dezenfekte edilmesi, temizlik ve hijyene dikkat edilmesi oldukça önemlidir. Hijyen eğitiminin çocuklara ebeveynler tarafından verilmesi, yüksek ateşin kontrol edilmesi ve dehidrasyonu önlemek için bol sıvı tüketilmesinin sağlanması gereklidir.


Solunum yolu enfeksiyonları, üst ve alt solunum yolu olmak üzere iki grupta incelenmektedir. Üst solunum yolu enfeksiyonları Üst solunum yolu burun, sinüsler, yutak ve gırtlaktır.


Sinüsler, boğaz bölgesi de dâhil olmak üzere tüm üst solunum sistemini ifade etmektedir. Burun akıntısı, boğaz ağrısı ve öksürük vb. şikayetler görülmektedir. Nezle, soğuk algınlığı, epiglotit, larenjit, farenjit (boğaz ağrısı), sinüzit (sinüs enfeksiyonu) gibi hastalıklar üst solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Epiglotit,epiglotun iltihaplanması sonucunda oluşan bir hastalıktır. Epiglot dilin alt kısmındadır. Buradaki işlevi besinlerin ve sıvıların akciğerlere inmesini önlemektir. Çocuklarda epiglotit ateş, boğazda yangı, hırıltılı soluma vb. semptomlar eşlik eder. Farenjit,kış aylarında özellikle çocuklarda sıklıkla görülen kuru öksürük, boğazda yanma gibi semptomlarla seyreden üst solunum yolu enfeksiyonudur. Sinüzit, burun tıkanıklığı ve akıntıların yoğun yaşandığı ve çocuklarda sık görülen üst solunum yolu enfeksiyonlarındandır.


Çocuklarda yoğun burun geniz akıntısı, yeşil ya da sarı renkli burun akıntısı, baş ağrısı gibi semptomlar görülmektedir. Krup (Larenjit ya da kuşpalazı), çocuklarda sıklıkla karşılaşılan bir üst solunum yolu enfeksiyonudur. Larinksin şişmesi ve iltihaplanması sonucu oluşmaktadır. Boğuk ve kaba bir öksürükle başlamaktadır. Üst solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisi için öncelikli olarak fiziki muayene yapılmaktadır. Fiziki muayenede doktor tarafından kalp ve akciğer dinleme, boğaz ve kulak kontrolü vb. incelemeler yapılarak genel sağlık durumu tespit edilir. Doktorun gerekli görmesi durumunda kan testi ve akciğer grafisi, alerji testi gibi ek tetkikler istenebilir. Tedavi süreci genel olarak ilaç desteği, antibiyotik başlatılması, gerekli görüşürse oksijen desteği ile tedavi süreci yürütülür. Hastalığın şiddetine göre hastanede bakımı gerekebilir.


Alt solunum yolu enfeksiyonları Solunum yolu enfeksiyonlarında çocuk doktorunun genel muayenesi, ateşin ölçülmesi, kulaklarda iltihaplanma vb. durumların tespit edilmesi, akciğer ve kalbin dinlenmesi, karın hareketlerinin dinlenmesi şeklinde muayene yapılır. Doktor gerekli görürse kan testi ve akciğer grafisi isteyerek hastalığın tedavi sürecini yürütür. Üç yaşından küçük çocuklarda hafif ateşle birlikte öksürük, burun akıntısı, halsizlik seyreder. Üç yaşından büyük çocuklarda ise daha yüksek ateş (40◦) görülür. Alt solunum yolları nefes borusu, bronşlar ve akciğerlerdir. Göğüs enfeksiyonu, bronşiolit (genellikle çocuklarda görülen bir akciğer enfeksiyonudur) ve akciğerlerin iltihaplanması gibi hastalıklar alt solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Bronşiolit, bronşiyollerin astarının iltihaplanması olarak tanımlanabilir. Çocuklarda 2. ve 24. aylar arasında sıklıkla görülür. Havanın akciğerlere doğru gittiği çok küçük geçitlerdir. Bu geçitler bebeklerde daha dardır. Burada inflamasyon sonucu daralma meydana gelir. Oksijen desteği, antibiyotikler ve sıvı desteği ile tedavi süreci yürütülür. Pnömoni, akciğerlerin birinde veya her ikisinde bulunan hava keselerinin iltihaplanması sonucunda oluşmaktadır.


Bronşioller ve alveollerin inflamasyonu sonucunda ortaya çıkan bir hastalıktır. Çocuklarda çoğunlukla 2-3 yaşlarında görülmektedir. Alt solunum yolu enfeksiyonlarında çocuklara ayaktan tedavinin verilmesi ve hastalığın ilerlemesi durumunda hastaneye yatışı sağlanarak tedavi ve bakım sürecinin profesyonel sağlık ekibi desteği ile yürütülmesi gerekir.

BİLGİ ve RANDEVU İÇİN NUMARANIZI BIRAKABİLİR veya UZMANLARIMIZA SORU SORABİLİRSİNİZ

Dosya Yükle

FİYAT BİLGİSİ ve RANDEVU İÇİN NUMARANIZI BIRAKABİLİR  UZMANLARIMIZA SORU SORABİLİRSİNİZ

Dosya Yükle
bottom of page
WhatsApp Entegrasyonu